close X
background image

Blogi

Mitä painotalon sisällä tapahtuu? Tuotteen matka kaupan hyllylle

Etiketin matka suunnittelijan pöydältä kaupan hyllylle on pitkä, ja prosessiin kuuluu useita vaiheita. Mitä kuvalle tapahtuu tietokoneella, miten eri laitteet toimivat ja kuinka monta vaihetta painotuotanto sisältää? Tässä artikkelissa pääset kuulemaan tarkemmin etiketin valmistuksen vaiheista painotalon sisällä.

Repro

Repro

Reprossa aineisto muokataan tietokoneella, jotta painomenetelmä ja kuvan ominaisuudet täsmäävät.

Painoprosessi alkaa aina aineistosta. Suunnittelijan lähettämät painoaineistot tarkastetaan ja muokataan tietokoneella valitulle painomenetelmälle sopivaksi. Mitä korkealaatuisempaa aineisto on, sitä parempi lopputuloksesta saadaan. Painoaineiston tarkistaminen ja muokkaaminen on pikkutarkkaa työtä. Aineiston laadukkuus on perustana koko painoprosessille. 

Ladonta on muuttunut vuosikymmenten aikana paljon tekniikan kehittyessä. Aiemmin käsinladontana tehty työ hoidetaan nyt sähköisesti.

Laatanvalmistus

Laatanvalmistus

Laatanvalmistuksessa laatta valotetaan useaan otteeseen.

Painoprosessin toinen vaihe on laatanvalmistus. Tässä työvaiheessa jokaiselle aineiston osavärille valmistetaan omanlaisensa painolaatta. Laatanvalmistuksessa käsitellään laattatiedostoja. Tiedostot asemoidaan raakalaatalle palapelimaisesti, jotta materiaalia mahtuisi raakalaatalle mahdollisimman paljon ja hukka jää mahdollisimman pieneksi.

Laatta menee ensimmäisen kerran valotuslaitteeseen, taustavalotukseen. Tämän jälkeen se siirtyy levytulostimelle, jossa infrapunasäde polttaa painopinnan laattaan. Sen jälkeen vuorossa on niin kutsuttu etuvalo, eli laatan toinen kerta valotuksessa. Tämän jälkeen kehittimellä harsokangas hieroo laatan pinnan, jonka jälkeen valottimella suoritetaan jälkivalo ja karkaisu. Vaiheet vievät yhteensä noin 35 minuuttia. Valmiit laatat leikataan automaattileikkurilla oikean kokoisiksi ja toimitetaan eteenpäin esivalmistukseen.

Esivalmistus

Esivalmistus on viimeinen vaihe ennen painoa, ja kaikki laitetaankin kohdalleen painoa varten.

Esivalmistuksen tehtävänä on valmistella aina seuraavien töiden tarvikkeet painokoneille. Näin painokoneet pysyvät käynnissä ilman turhia taukoja. Esivalmistuksessa muun muassa tarkistetaan laatat ja stanssit, asemoidaan painolaatat pulikoille, ja viedään tarvikkeet painokoneelle. Laattoihin kirjataan tuotenumero, kelaussuunta ja tieto siitä, mikä osaväri on kyseessä. Esivalmistukseen kuuluu myös oikean värimallin haku valmiiksi painokoneelle, värien sekoitus sekä painovaiheen jälkeen laattojen, telojen ja värikaukaloiden pesu sekä laattojen ja stanssien arkistointi.

Paino

Painossa vedostetaan ja tarkastetaan monta asiaa ennen varsinaisen ajon aloitusta.

Kun esivalmistelu on tehty, on aika siirtyä painamaan tiedosto tuotteeksi. Painokoneella tarkistetaan ensin materiaali ja valmistellaan työn kuntoonlaittoa. Ensimmäisistä vedoksista tarkistetaan kuvan värisävyt, muotoleikkaus eli stanssaus, jolla viimeistellään käsiteltävänä oleva materiaali leikkaamalla se haluttuun muotoon, kohdistukset sekä testataan värien kuivuminen. Painokoneen ajon aikana seurataan kohdistuksia, tarkistetaan värien riittävyyttä ja merkitään mahdollisesti poistettavat kohdat leikkuria varten.

Jälkikäsittely

Leikkurilla painotuote saa vielä omat, yksilölliset piirteensä asiakaskohtaisten ohjeiden mukaan.

Painosta tuote siirtyy jälkikäsittelyyn, jossa tehdään tuotteen viimeistely. Leikkurilla tarkistetaan asiakkaalle menevien rullien hylsytieto, kelaussuunta ja rullien koko sekä muut asiakaskohtaiset ohjeet. Rullien sulkijatarrat, joista löytyy muun muassa tuotekoodi ja tilausnumero, tulostetaan kutakin työtä varten.

Pakkaus

Valmiit tuotteet pakataan huolellisesti lähetystä varten.

Valmista tuli! Tuote on muuttunut tietokoneen ruudulla olevasta kuvasta valmiiksi painotuotteeksi. Valmiit rullat pakataan ohjeistusten mukaisesti laatikkoon tai lavalle, merkitään laatikkoetiketeillä ja toimitetaan lähettämöön.

Sähköisen materiaalin muuttaminen valmiiksi painotuotteeksi vaatii painotalon sisällä monta työvaihetta. Jokainen työvaihe vaatii tarkkuutta ja vaikuttaa aina seuraavan työvaiheen onnistumiseen ja lopputulokseen. Pyrimme välttämään hukkaa viimeiseen asti.

Meillä Auraprintillä on osaajia monella eri osa-alueella. Tarvitsemme eri alueiden osaajia ja käytämme kaikkien ammattitaitoa, jotta voimme taata painotuotteen olevan aina laadukas.

Blogi

Auraprintin ja Safrentin pitkäaikainen yhteistyö tuo juuri oikeat työntekijät tehtaalle “Pakkausdesignissa voi hassutella, mutta sen pitää myös kestää aikaa” Haastattelussa pakkaussuunnittelija Outi Oravainen Jo kaksi vuotta ilman poissaoloon johtaneita työtapaturmia Pakkauksista ja niihin liittyvästä sääntelystä ennen, nyt ja tulevaisuudessa Iso kiitos kausityöntekijöillemme myös tänä kesänä Auraprint jatkaa taivaltaan vastuullisemmalla polulla myös vuonna 2023 Auraprint 136 vuotta – perinteikkäästä lehtipainosta moderniksi etikettipainotaloksi Mitä painotalon sisällä tapahtuu? Tuotteen matka kaupan hyllylle Toimitusjohtaja Jussi Oksanen: Auraprint on ja tulee jatkossakin olemaan Suomen johtava etikettipainotalo Toimitusjohtaja vaihtuu – millä mietteillä uusi aloittaa ja edellinen jättää tehtävän Vastuullista yritystoimintaa Katsaus tähän päivään ja tulevaan – Ilkka Ylipotin haastattelu Pakkauslehdessä