close X
background image

Blogi

Haastattelussa reproesihenkilö Elisa Toivio

Reproesihenkilö Elisa Toivio pysyy kärryillä globaaleista säädöksistä ja sovittaa niitä asiakkaiden etikettitoiveisiin: “Se on haastavinta, mutta myös mielenkiintoisinta”

Kahdeksan vuotta Auraprintillä repron esihenkilönä toiminut Elisa Toivio tekee pikkutarkkaa työtä, jotta asiakkaiden etiketit ovat juuri kuten pitääkin. Eri palojen sovittaminen yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi ei aina ole helppoa, mutta palkitsee.

Reprossa tarvitaan tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Toivion ja muun tiimin tehtävänä on muokata asiakkaan lähettämästä aineistosta toimiva etiketti. Usein suuria korjauksia aineistoon ei tarvitse tehdä.

- Joskus asiakas antaa meille suuntaa-antavat ohjeet ja suunnittelemme niiden pohjalta etiketin itse. Silloin työ kulkee helposti viisikin kertaa meidän ja asiakkaan välillä muokattavana. Pyrimme kuitenkin siihen, että saamme aineistot mahdollisimman valmiina, Toivio kertoo.

Aineiston tarkastajalla on monta työvaihetta. Hän tarkistaa fontit ja kuvien painokelpoisuuden ja raakatarkastaa aineiston työstettävyyden. Stanssaukset, lakkaukset, foliointi ja muu aineiston viimeistelyyn liittyvät vaiheet katsotaan läpi reprotyöntekijöiden toimesta. Reprotyössä tulee ottaa huomioon myös tuotteeseen käytettävä painotekniikka.

- Fleksopainossa on isommat rajoitteet värien suhteen kuin digipainossa tai offset-painossa. Fleksopainaessa värejä ja väripisteiden käyttäytymistä tulee miettiä tarkoin: kuinka pientä rasteripistettä voi tehdä ja miten häiveet toistuvat. Digipainossa esimerkiksi värien häivytys onnistuu nollasta sataan, kun taas fleksossa häivytys katkeaa jo kahden prosentin kohdalla, Toivio sanoo.

Reprossa työskentelevien tulee olla ajan tasalla myös kansainvälisistä ja kansallisista säädöksistä etikettejä työstäessään. EU:lla on omat säännöt pakkausten suhteen ja pulloetikettejä suunnitellessa taas tulee huomioida PALPAn asettamat, kansainväliseen standardiin nojaavat säännöt.

- Pulloetikettejä tehdessä tulee pitää mielessä PALPAn tarkat standardit kierrätysmerkin kokoa ja viivakoodin asettamista kohtaan. EU taas määrittelee muun muassa elintarvikepakkauksessa käytetyn fontin minimikokoa, jotta teksti pysyy luettavissa, Toivio kertoo.

Jotta yhteistyö päästään aloittamaan sulavasti, osallistuvat reprolaiset toisinaan asiakkaiden kanssa aloituspalaveriin. Tällöin Toivio kertoo asiakkaalle, onko etikettisuunnitelma toteutuskelpoinen vai tarvitseeko siihen tehdä muutoksia.

Laajat kokonaisuudet sisältävät pikkutarkkaa työtä

Palavereihin osallistuminen on yksi osa Toivion tavallista työpäivää. Lisäksi hän katsoo päivittäin työkuorman ja tarkistaa, miten aikataulussa on pysytty ja raportoi siitä eteenpäin sekä osallistuu ladontaan. Kun aikaa jää, on Toivio mukana kehittämässä työtä helpottavaa automatiikkaa.

- Reprossa tehdään niin paljon samalla tavalla toistuvaa työtä, että pyrimme automatisoimaan sitä vähentääksemme saman asian näpyttelyä yhä uudestaan. Auraprintillä on niin laaja tuoterepertuaari, että reprossa ei juurikaan hiljaisia hetkiä tule, joten automatiikan tulee pysyä mukanamme, Toivio sanoo.

Toivio on 15-vuotisen uransa aikana Auraprintillä ehtinyt kiertää lähes kaikki työtehtävät tuotannon puolella ennen reproon päätymistä. Hän pitää tätä arvokkaana asiana nykyiseen rooliinsa nähden.

- Siitä on ollut paljon apua, että ymmärrän työvaiheet ennen reproa ja heti repron jälkeen. Nykyään repron perehdytysohjelmaan kuuluu, että uusi työntekijä on jokaisella työvaiheella oppimassa viikon. On tärkeää saada kokonaiskuva työstä, Toivio kertoo.

Haastavimmaksi asiaksi työssään Toivio nimeää kaiken yhteensovittamisen.

- Meillä on asiakkaan toiveet, oman tuotantomme määrittelemät raamit ja rajoitteet sekä eri lainsäädöksiä. Niiden sovittaminen yhteen on iso kokonaisuus. Se on haastavinta, mutta myös mielenkiintoisinta.

Toivio oppii mielellään lisää tekniikasta ja asiakkaan pakkauslinjoista.

- Pysyn kärryillä pakkausstandardeista ja lainsäädännöistä. Samalla pystyn ohjeistamaan muita kattavasti, kun ymmärrän itse kokonaisuuden, Toivio kertoo.

Blogi

Myyntipäälliköt työskentelevät yhdessä ja erikseen – haastattelussa Hanne Serell Haastattelussa reproesihenkilö Elisa Toivio Auraprint tarjoaa haasteita ja urakehitystä: Haastattelussa logistiikkavastaava Axel Welin Työntekijän hyvinvointia tukee oikeat ergonomiset valinnat tuotannossa ja toimistossa – haastattelussa työfysioterapeutti Eevi Pulli Ennaltaehkäisy ja laatupalautejärjestelmä tukevat laadun tarkastusta – haastattelussa Auraprintin laatuvastaava Hanne Palomäki Auraprintin ja Safrentin pitkäaikainen yhteistyö tuo juuri oikeat työntekijät tehtaalle “Pakkausdesignissa voi hassutella, mutta sen pitää myös kestää aikaa” Haastattelussa pakkaussuunnittelija Outi Oravainen Jo kaksi vuotta ilman poissaoloon johtaneita työtapaturmia Pakkauksista ja niihin liittyvästä sääntelystä Iso kiitos kausityöntekijöillemme myös tänä kesänä Auraprint jatkaa taivaltaan vastuullisemmalla polulla myös vuonna 2023 Auraprint 136 vuotta – perinteikkäästä lehtipainosta moderniksi etikettipainotaloksi Mitä painotalon sisällä tapahtuu? Tuotteen matka kaupan hyllylle Toimitusjohtaja Jussi Oksanen: Auraprint on ja tulee jatkossakin olemaan Suomen johtava etikettipainotalo Toimitusjohtaja vaihtuu – millä mietteillä uusi aloittaa ja edellinen jättää tehtävän Vastuullista yritystoimintaa Katsaus tähän päivään ja tulevaan – Ilkka Ylipotin haastattelu Pakkauslehdessä