Auraprint juhlistaa sunnuntaina 27.11.2022 136-vuotisjuhlapäivää. Auraprint on toiminut painoalalla edelläkävijänä, ollen useassa painotekniikassa sekä tuotannossa ensimmäinen Suomessa. Yhtiön pitkään historiaan mahtuu paljon tapahtumia, saavutuksia, käännekohtia sekä haastaviakin vuosia. Palataan juhlapäivän kunniaksi hieman ajassa taaksepäin, ja sukelletaan aikamatkalle Auraprintin historiaan, yhtiön perustamisesta tähän päivään.
27.11.1886 Aura-lehti perustaa Auran kirjapainon
Vuonna 1886 Aura-lehti perusti Auran kirjapainon ja yhtiön ensimmäinen painotuote oli Aura-lehden numero tammikuun ensimmäiseltä päivältä 1887. Lehden etusivulla markkinoitiin myös uutta kirjapainoa. ”Auran kirjapaino toimittaa kaikenlaista kirja- ja tilapäispainoa pikaisesti ja huokeasta hinnasta. Huom! Työt tehdään tarkkaan ja huolellisesti”, lehden etusivulla kirjoitettiin.
Vuosisadan vaihdos
Vuosina 1894–1950 yhtiö koki välillä suotuisia, välillä hyvin haastaviakin vuosia. Yhtiö toimi tuohon aikaan nimillä Turun Suomalainen Kirjapaino- ja Sanomalehtiyhtiö sekä Uuden Auran osakeyhtiö. Yrityksen toimitilat sijaitsivat vuodesta 1905 alkaen Priman talossa Turun Kauppatorin kulmalla, nykyisen Rento-ravintolan paikalla. Sota-aikojen ja hyvin haastavien taloudellisten vuosien jälkeen toimintaa lähdettiin pikkuhiljaa modernisoimaan. Konekanta oli päässyt pahasti vanhentumaan, mutta kun lopulta vuonna 1949 uusia painokoneita oli mahdollista hankkia, kirjapainotoiminnan kasvu oli taattu.
50- ja 60-luku oli kasvun aikaa
Vuonna 1954 hankittiin ensimmäinen rotaatiokone ja aloitettiin ketjulomaketuotanto. Uusi kone oli Giebeler-rotaatio, eli niin sanotusti universaalikone, jolla pystyttiin tekemään hyvin monenlaisia painotöitä. Hankinta osoittautui viisaaksi, sillä jo vuoden 1955 tilinpäätöksessä voitiin todeta, että tuotanto oli noussut 36 % rotaatio-osaston avulla. Seuraavana vuonna työmäärä oli edelleen kasvanut niin, että töitä tehtiin jatkuvasti kahdessa vuorossa ja välillä sunnuntaisinkin. Seuraava rotaatiokone hankittiinkin jo keväällä 1958.
Uusi Aura -lehden kustannus- ja julkaisuoikeudet sekä konekanta myytiin vuonna 1962, ja yhtiö jatkoi pelkästään kirjapainotuotteisiin keskittyvänä yhtiönä nimellä Auraprint Oy. Samana vuonna yritys muutti uusiin toimitiloihin Iso-Heikkilään Akselintielle, ja vain myyntikonttori jäi keskikaupungille.
Kuusikymmentäluvun puolivälissä painettiin Auraprintin kaikkien aikojen suurin työ, ainakin paperimäärässä mitattuna, nimittäin Varsinais-Suomen puhelinluettelo. Puhelinluettelon valmistus jakautui kolmen painotalon kesken, ja Auraprintissä kone jyskytti luetteloita painaen joulukuusta helmikuuhun. Liikevaihto ja tuotantomäärät kasvoivat muutenkin hyvää tahtia, ja vuoteen 1968 mennessä Auraprintissä oli 7 lomakerotaatiokonetta, jotka toimivat täydellä teholla.
1970-luvulla yritys erikoistui lomakkeisiin
Tietokoneiden myötä painopiste siirtyi vahvasti atk-lomakkeisiin, ja uusia koneita hankittiin nopealla tahdilla. Haastaviakin vuosia nähtiin, sillä 1970-luvun puolivälin lama heijastui myös Auraprinttiin. Uhkatekijäksi muodostuivat paperien kovat hinnankorotukset, ja vuonna 1974 joidenkin paperien hinnat kohosivat jopa 103%. Tästäkin kuitenkin selvittiin, ja tämän jälkeen kasvu jatkui vahvana. Myös vienti kasvoi nopeasti 70-luvun lopusta alkaen, minkä vuoksi tuotanto- ja varastotilat kävivät ahtaiksi. Akselintiellä oli tehty laajennuksia neljään otteeseen, mutta vuonna 1981 lopulta päätettiin, että toiminta on siirrettävä uusiin tiloihin. Uusien toimitilojen rakentaminen Turun Runosmäkeen alkoi elokuussa 1982.
Muutto uuteen tehtaaseen 80-luvulla
Vuoden 1983 kesällä Auraprint muutti uusiin, yhä tänä päivänä käytössä oleviin tiloihin Runosmäkeen. Lomakkeiden käytön vähenemisestä alkoi näkyä merkkejä tietokoneiden yleistyessä, ja tuotannolle alettiin hakea uutta suuntaa. Vuonna 1984 alkoi atk-tarratuotanto, kun Taiyo-offsetrotaatiokoneeseen lisättiin stanssiyksikkö. Varsinainen tuotetarratuotanto alkoi kuitenkin vuonna 1987, uuden liiketoimintayksikön Auraprint Oy Aurapakin myötä.
1990-luvulla haettiin kasvua yritysostoilla
Iso sysäys lomaketalosta korkealaatuisten tuotetarrojen tekijäksi oli vuonna 1995 tapahtunut Paragon-tarran osto. Lisää kasvua haettiin myös vuonna 1998, ostamalla koteloihin ja ohjelehtisiin keskittynyt Jaakkoo-Taara sekä sen tytäryhtiö Painoprisma. Jaakkoo-Taara oli Auraprintin tytäryhtiö vuoteen 2010 saakka, jolloin konsernirakenne purettiin ja yhtiöt jatkoivat erillisinä sisaryhtiöinä.
2000-luvun alku oli fleksopainon kehityksen aikaa
2000-luvulla tuotanto siirtyi yhä enemmän tarroihin ja fleksopainotekniikkaan, ja tuotekehityksestä tuli tärkeä osa yrityksen menestystarinaa. Uusia tuotealueita löydettiin mm. muovikalvojen painamisesta sekä äly- ja elektroniikkatarroista. Haastavat vuoden pakottivat kehittämään osaamista ja palvelua yhä asiakaslähtöisempään suuntaan. Auraprint oli Suomessa ensimmäinen painotalo, joka otti tuotevalikoimaansa esimerkiksi sleeverien eli kutiste-etikettien valmistamisen. Myös kerrosetiketit ovat olleet yksi viime vuosien isoja kehityskohteita.
Vuonna 2008 Auraprint hankki ensimmäisen digitaalisen painokoneensa. Yritys oli Suomessa myös ensimmäinen digitaalisten rullatarrojen valmistaja, ja Xeikon-koneen jälkeen yritys siirtyi HP Indigoihin. Digituotanto kehittyi valtavin harppauksin pienessä ajassa ja digilinjalla onnistuivat niin muuttuvaa tietoa sisältävät tuotteet, kuin erilaiset erikoisefektit folioinneista embossauksiin.
Uusia aluevaltauksia sekä investointeja
Yksi viime vuosien iso aluevaltaus on ollut Ravenwood-etiketit eli niin sanotut linerless-etiketit. Niiden valmistus alkoi vuonna 2015, ja tuotteiden suosio on kasvanut vauhdilla elintarviketeollisuudessa.
2020-luvulla on tehty isoja investointeja, ja viime vuosina Auraprint on investoinut voimakkaasti niin fleksopainon kuin digipainonkin puolella. Uudet painokoneet, kameratekniikka, värikeittiö, sekä modernit jälkikäsittelylaitteet tehostavat ja takaavat hyvän laadun. Myös vastuullisuusasioissa on menty isoja askelia eteenpäin, ja vastuullisuus näkyykin Auraprintin arjessa kaikessa tekemisessä. Yritys on saanut vastuullisuudesta myös hienoja tunnustuksia, kuten esimerkiksi ISO 14001 -ympäristösertifikaatin ja EcoVadiksen hopeatason luokituksen. Osana vastuullisempaa yritystoimintaa Auraprintin katolle on asennettu myös aurinkopaneelit, joilla on mahdollista alentaa hiilidioksidipäästöjä vuodessa jopa 35 tonnia.
2022 yrityksen perustamisesta 136 vuotta
Tänä vuonna yritys juhlii kunnioitettavaa 136-vuotisjuhlapäivää. Vuonna 2022 Auraprint sai myös uuden toimitusjohtajan Jussi Oksasen, edellisen toimitusjohtajan Ilkka Ylipotin jäädessä eläkkeelle.
Auraprintin tulevaisuus näyttää hyvälle, ja teknologian kehitys tuo tullessaan varmasti jatkossakin paljon muutoksia ja uusia tuotealueita. Auraprint haluaa olla alan edelläkävijä myös tulevaisuudessa, ja jatkuva kehittäminen ja parantaminen ovatkin siinä avaintekijöitä. “Auraprintillä on pitkät perinteet itsenäisenä yrityksenä ja samalla tiellä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin. Auraprint on ja tulee jatkossakin olemaan Suomen johtava etiketöintiratkaisuja tarjoava painotalo”, toimitusjohtaja Jussi Oksanen toteaa.