Painotalon arkea, osa 2: Esivalmistus

29.11.2018

Juttusarjamme painotalon työtehtävistä jatkuu. Nyt esittelyvuorossa ovat esivalmistelun monipuoliset työtehtävät. Esivalmistelun tehtävät tarkoittavat lähinnä offset- ja fleksokoneille menevien töiden vaiheita ladonnan jälkeen, ennen painokonetta. Siihen kuuluvat flekso- ja silkkilaattojen sekä offetpeltien valmistus, laattojen asemointi, pesu ja arkistointi, värien sekoitus jne. Auraprintin esivalmistelussa eli tuttavallisemmin ’eskarissa’ työskentelee vähän vaihtelevasti viitisen henkilöä, välillä eskarilaisia nimittäin lainataan myös muihin tehtäviin. Haastateltaviksi valikoituivat Auraprint-konkari Henry Rauhala, sekä tuoreemmat auraprinttiläiset Sari Kannisto ja Onni Toimi.

Henryn työura Auraprintissä on kestänyt kunnioitettavat 44 vuotta. Työura on pisin tällä hetkellä palkkalistoilla olevista. Henkka tuli Auraprinttiin suoraan kirjapainoalan ammattikoulun ladontalinjalta, oppisopimuksella. Käsinladonnasta on pitkä matka nykyaikaisiin repron Mac-ohjelmistoihin, mutta nämä kaikki vaiheet Henkka on ehtinyt uransa aikana nähdä. Henkka oli myös ensimmäinen silkkilaattojen tekijä Auraprintin Turun yksikössä. Nykyisellään tehtävänkuvaan kuuluvat silkkifilmit, fleksolaatat sekä offset-pellit.

Esimerkiksi fleksolaatan tekoon kuuluu monta työvaihetta ja erilaista kehityskonetta. Laattatiedostot siirtyvät reprosta laatanvalmistuksen koneelle, josta niitä lähdetään asemoimaan raakalaatalle. Raakalaatalle asemoidaan ’palapelinä’ niin paljon kuin siihen saadaan mahtumaan, jotta hukka jää mahdollisimman pieneksi. Sitten laatta menee ensimmäisen kerran valotuslaitteeseen, taustavalotukseen. Tämän jälkeen se siirtyy levytulostimelle, jossa infrapunasäde polttaa painopinnan laattaan. Sitten on vuorossa toinen kerta valotuksessa, ns. etuvalo. Tämän jälkeen kehittimellä harsokangas hieroo laatan pinnan, ja sitten vielä valottimella suoritetaan jälkivalo ja karkaisu. Vaiheet vievät yhteensä noin 35 minuuttia.

Laatanvalmistuksesta laatta siirtyy eteenpäin esivalmistuksen pöydälle. Sari Kannisto kertoo seuraavista työvaiheista: laattaan kirjataan tuotenumero, kelaussuunta sekä tieto siitä mikä osaväri on kyseessä. Laatta leikataan huolellisesti oikean kokoiseksi, haetaan sopiva ’pulikka’, asemoidaan laatta pulikalle asemointikoneella ja tarkistetaan, että kaikki on kohdallaan. Tämän jälkeen työn kaikki laatat viedään painokoneelle. Sinne haetaan myös oikea värimalli ja stanssi. Esivalmistuksen töihin kuuluu myös värien sekoitus. Värimestarin tehtävää hoitaa pääsääntöisesti Onni Toimi. Tuurausvuoroilla tämäkin tehtävä on useamman hallittava. Värimestari huolehtii väritilauksista, tarkistaa vuoron alussa kaikille koneille tarvittavat värit, sekoittaa ja vie koneille. Mikäli uuteen työhön on tullut asiakkaalta värimalli ja tarkasti sen mukaan pitää onnistua, värimestari mittaa spektrofotometrillä sävyn ja sekoittaa sen täsmälleen mallin mukaan. Kun työ puretaan koneelta on esivalmistus on jälleen paikalla: laatat irrotetaan pulikoilta, pestään ja arkistoidaan huolellisesti. Anilox-telat sekä värikaukalot otetaan pesuun ja stanssit arkistoidaan. Värimestari palauttaa käyttämättä jääneet värit järjestelmään, ja niitä voidaan käyttää tulevissa töissä joko sellaisenaan tai muiden värien komponentteina. Tämä vähentää värien hukkaa huomattavasti.

Sari tiivistää hyvin esivalmistelun merkityksen: kun kukaan ei huuda ja koneet käyvät, kaikki on ok! Koko ajan on oltava hereillä ja ennakoitava, missä eskaria tarvitaan seuraavaksi. Koneita on useita ja kaikille koneille pitäisi pystyä valmistelemaan aina seuraavan työn tarvikkeet odottamaan. Lisäksi on huolehdittava mm. pesurien huolloista ja varmistettava erilaisten käyttötarvikkeiden riittävyys.

Sekä Sari, Henry että Onni kertovat viihtyvänsä hyvin työssään. Töiden järjestys määräytyy tietysti pitkälti kiiretilanteen mukaan, mutta töitä voi myös itsenäisesti järjestellä järkevästi hukan ja ajankäytön minimoimiseksi. Sarin mukaan työ on mielekästä, koska samanlaista päivää ei esivalmistelussa juuri tule vastaan. Töiden kokonaiskuvaa on koko ajan hahmotettava ja vaiheita ennakoitava. Sari tuli Auraprinttiin vuosi sitten aivan eri alalta, myymälävastaavan tehtävästä elintarvikepuolelta. Alussa tuntui, ettei kaikkia esivalmisteluun kuuluvia työvaiheita opi ikinä. Mutta niin vaan Sari kouluttaa jo uusia harjoittelijoita esivalmistelun saloihin, joten hyvin ovat opit menneet perille. Onni tuli Auraprinttiin lukion jälkeen. Kaksi ja puoli vuotta on mennyt nopeasti hyvässä seurassa ja vaihtelevissa työtehtävissä. Päivät eivät toistu samanlaisina, sillä värien sekoituksesta mies viedään välillä laattojen ja silkkien tekoon, välillä taas esivalmistuksen muiden kiireiden pariin. Sopivasti kiirettä pitää!

Sari Kannisto

Henry Rauhala

Onni Toimi

 

Katriina Hieta
Myynti- ja markkinointipäällikkö, Auraprint Oy

Blogitekstin on kirjoittanut Auraprintin myynti- ja markkinointipäällikkö Katriina Hieta. Juttusarjaa jatketaan painon ja jälkikäsittelyn työtehtävistä.

Takaisin