Painotalon arkea: Osa 1, ladonta

11.5.2018

Aloitamme juttusarjan painotalon erilaisista työtehtävistä, ja ensimmäiseen osaan valikoitui tärkeä, painotuotteen laatuun huomattavasti vaikuttava vaihe, eli ladonta ja aineistonkäsittely. Painoprosessi alkaa aina aineistosta, joten korkealaatuinen aineisto takaa parhaan lopputuloksen. Tämä työtehtävä on kokenut ehkä voimakkaimman muutoksen muutamien vuosikymmenten aikana muuttuen käsinladonnasta sähköisten painoaineistojen tarkastamiseen ja muokkaamiseen valitulle painomenetelmälle sopivaksi.

Tähän juttuun sopiva haastateltava löytyi Auraprintin ladonnan konkarista Olli Salmelasta, joka jäi jokunen viikko sitten eläkkeelle pitkän ja ansiokkaan työuran jälkeen. Ollin tie painoalalle kulki sukuperintönä. Ensimmäinen työpaikka alalla oli kesätyö Libriksessä 15-vuotiaana. Sitten oli vuorossa Käpylän ammattikoulun kirjapainolinjalla latojan opinnot. Kunnallispainossa Olli teki 14 vuoden työuran käsinlatojana ja lomakelatojana. Tässä vaiheessa latojan työ oli Ollin mukaan vielä ’melkein samanlaista kuin Gutenbergin aikaan’, manuaalista ja hidasta käsityötä. Olli on 45-vuotisen työuransa aikana siirtynyt käsinladonnasta valoladontaan ja koneladontaan, ja tehnyt niin paperiasemointia kuin tekstejä reikänauhallekin. Koodaajan työ tarkoitti ylennystä: se oli typografisten komentojen koodaamista reikänauhan tekijöille. Koodaamisesta ura jatkui tietokoneen operaattoriksi, jossa tekstinvalmistusta tehtiin jo tietokoneella.

Ennen Auraprinttiä Olli ehti työskennellä myös Kirjapaino Lito-Kuvassa sekä Paragon-tarrassa. Auraprinttiin Olli siirtyi Paragon-tarran yrityskaupan myötä vuonna 1993. Ollilla on Auraprint-uransa varrelta monta hauskaa juttua kuuluisista suunnittelijoista ja isoista persoonallisuuksista, jotka tulivat koneelle tekemään aloitushyväksyntöjä painotöille. Näistä kohtaamisista ja vaativilta asiakkailta oppi paljon.

Ohjelmistojen kehittyminen on muuttanut latojan työnkuvaa viimeisten parinkymmenen vuoden aikana todella paljon. Automatisointi on jo pitkällä, ja latojan tehtävä on muuttunut itse ladonnasta suunnittelijoiden tekemien aineistojen tarkastukseen ja niiden muokkaamiseen painokelpoiseen muotoon. Värit, fontit, koot, resoluutio ja linkit tarkistetaan. Sitten aineistonkäsittelyssä lisätään stanssilinjat, peittovalkoiset, foliot, tarkistetaan värien päällekkäisyydet jne. Auraprintin repro-ohjelmistot ovat ajan tasalla ja alan kehitystä seurataan koko ajan. Iso uudistus niin tilaustenkäsittelyn, ladonnan kuin aineisto- ja vedosliikenteenkin puolella on ollut websovellus, josta asiakkaillemme näkyvä osa on me&aura -portaali. Olli oli tässä projektissa vahvasti mukana automatisoimassa työnkulkua ladonnasta laatanvalmistukseen ja digikoneelle. Tähän kehittämistyöhön vahva panos tuli siitä, että ladonnassa tunnettiin koko painotyön kulku, tunnettiin eri painotekniikoiden vaatimat jutut, ja osattiin huomioida mitkä kaikki asiat vaikuttavat kokonaisuuteen. Nyt sekä asiakkaamme että Auraprintin henkilöstö myynnistä ja tilaustenkäsittelystä tuotantoon saavat nauttia työn hedelmistä: viimeisin painoaineisto löytyy helposti portaalista, ja samasta paikasta voi myös tarkistaa vedokset ja niiden kommentit.

Ollin mukaan kivointa tässä työssä ovat onnistumiset: kun on tehnyt parhaansa, jotta työ olisi parhaalla tavalla painettavissa, ja se myös onnistuu painokoneella. Jäämme kaipaamaan näiden onnistumisten jälkeen Ollin ääntä ja huutoa: AALTOLIIKETTÄ! Myös asiakkaan kanssa tehtävä suunnittelu ja viilaukset vaativiin painotöihin ja oman osaamisen antama lisäarvo niihin piristävät työnkuvaa. Ikävää työssä on se, kun on mielestään tehnyt parhaansa, eikä painotyö silti onnistu. Mutta haasteet tuovat oman lisämakunsa työnkuvaan, ja aina oppii uutta!

Toinen hyvä syy Auraprintissä viihtymiseen ovat olleet työkaverit. Kysymykseen siitä, millaiselle henkilölle repron työtehtävä nykyisellään sopii, Olli vastaa: kannattaa olla avarakatseinen ja kiinnostunut painotalon koko tuotantoprosessista. Näin onnistuu parhaiten ja pystyy vaikuttamaan. Automaatio antaa aikaa spesiaalien juttujen tekemiseen, joten trendejä kannattaa seurata ja olla ammatillisesti kiinnostunut uudesta. Mokiakaan ei kannata pelätä. Ollin sanoin voi sitä paitsi aina vedota: En tunnusta vaikka kädestä löytyis ja etenkään silloin! Tätä huudahdusta on jo ikävä. Toivotamme mukavia eläkepäiviä Ollille!

Me muut jatkamme töitä ja kehittämistä täällä Auraprintissä. Seuraavaksi blogissa on vuorossa esivalmistuksen työvaiheisiin tutustuminen.

Katriina Hieta
Myynti- ja markkinointipäällikkö, Auraprint Oy

Katriina Hieta on työskennellyt Auraprint Oy:ssä eri tehtävissä vuodesta 2000. Aiemmin mm. laatupäällikkönä, nyt jo useamman vuoden myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Takaisin